Over ons - Hout is ons vak

Reeds drie generaties lang zijn wij uw groot- en kleinhandel in hout., waar alle belangrijke commerciele houtsoorten bij ons uit stock beschikbaar zijn. Wij verzorgen uw levering thuis of op de werf, maar ook afhalingen zijn mogelijk. Door ons groot machinepark kunnen wij u houtprodukten behandelen, verzagen, schaven of profileren. Voor uw verbouwing hebben wij de meeste aanverwante produkten zoals isolatie, dakramen, allerhande plaatmaterialen en dakbedekkingen.
We beschikken over een uitgebreide showroom voor parket, deuren terras, gevelbekledingen en plafonds.
Deze is zowel voor particulieren als professionals vrij toegankelijk.

Met onze eigen boomzagerij en houtbewerkingsatelier kunnen we inhouse van boom tot plank werken.
Hierdoor kunnen we ons hout aan een excellente prijs-kwaliteit aanbieden.

Meer informatie?

Contacteer ons

Historiek - 1 e generatie: stichter Gabriel Decadt

De in Oostnieuwkerke wonende Emiel Decadt, die afstamde van een familie die tot in de zesde generatie kuipemakers waren, kocht in 1927 voor zijn zoon Gabriël een stuk grond te Vlamertinge in de onmiddellijke nabijheid van de spoorweg.

Gabriël Decadt kwam zich op dat stuk grond vestigen met als doel een boomzagerij op te richten. Het perceel was hiervoor zeer goed geschikt omdat in die tijd de spoorweg bijna het enige transportmiddel was voor lange afstanden. Voor transport in de streek werd toen nog de met paarden bespannen boomezel of tribool gebruikt.

Gabriel had de eerste jaren hulp van zijn oom Alois, die dagelijks met de fiets van Oostnieuwkerke kwam helpen bomen zagen.

Omwille van de sterke concurrentie had Gabriël Decadt het niet gemakkelijk om met zijn nieuwe handelszaak door te breken. Gelukkig kon hij rekenen op de hulp van zijn echtgenote Maria, die dagelijks in de boomzagerij meehielp waar ze kon.

De oorlogsjaren waren opnieuw een moeilijke tijd maar in de jaren 50 begon het bedrijf toch stilaan te groeien. 

De boomezel werd vervangen door een vrachtwagen en nieuwe magazijnen werden opgetrokken.

hiernaast een filmpje hoe indertijd de bomen verzaagd werden, waar je de 3 generaties aan het werk ziet.


2e generatie Jozef en Daniel Decadt

In 1963 is de handel overgegaan op de zonen Jozef en Daniël Decadt. 

Tot nu toe was de firma enkel boomzagerij, van boom tot plank. Nu begonnen de gebroeders Decadt ook platen en hout aan te kopen in de havens van Antwerpen en Gent.  De eerste paneelzaag en schaafmachine werd ook aangekocht, waarvoor nieuwe loodsen dienden bijgebouwd te worden.

Een toonzaal in chaletvorm diende als toonzaal voor plafonds,  muurbekledingen en deuren.

Daniel deed meer het bureauwerk en personeel, terwijl Jozef met zijn mercedes en aanhangwagen hout voerde naar de schrijnwerkers in de streek. De aankoop van bomen in de streek, en het vellen hiervan was ook de verantwoordelijkheid van Jozef. 

Bomen, dat was de grote liefde van Jozef. Hij kocht bossen op in de streek, plantte jaarlijks duizenden 'stekjes' nieuwe populieren, snoeide en verplantte deze, om zo te helpen het bosarsenaal mee op peil te houden, en steeds grondstoffen voor de toekomst van de zagerij te hebben.

In 1970 werd een nieuw en groter bureelgebouw gebouwd, waar op de bovenverdieping de eerste boekhoudfaktureermachine werd geinstalleerd.

5 jaar later, in 1975, is de PVBA Decadt ontstaan. Ze telde drie bedienden en tien arbeiders. 

3e generatie : Stefaan Decadt

In 1983 kwam Stefaan Decadt, zoon van Jozef, in het bedrijf. De zaak breidde gestaag uit : nieuwe bedienden en arbeiders, de computer deed zijn intrede, het productengamma nam steeds toe. Al gauw werden de bestaande faciliteiten te beperkt.

De PVBA werd omgevormd tot NV Decadt houthandel, met Stefaan als zaakvoerder.

In 1988 werd een nieuw bureel- en toonzaalcomplex gebouwd op de plaats van de vroegere boomzagerij. In 1989 verliet Daniel Decadt het bedrijf om, samen met zijn zonen, een eigen zaak op te starten.

De houthandel en boomzagerij bloeiden, en een uitbreiding drong zich op. Hierop besliste Stefaan in 1997 om op de nieuwe industriezone ‘de Hoge Akker’ een moderne en polyvalente boomzagerij te bouwen. Voornamelijk wordt er palethout in populier of spar gezaagd, maar door zijn polyvalente opstelling kan er ook vlot overgeschakeld worden op douglas, epeciabalken en larix planken. De zagerij werkt autonoom als zusterbedrijf “Decadt Boomzagerij NV”.

Door de verhuis van de boomzagerij naar de industriezone, kwam plaats vrij om nieuwe loodsen voor opslag en machines te bouwen in de houthandel.

Door de coronacrisis moesten we inventiever worden, en hebben we een voorlopig afhaalpunt gecreerd, dat later een definitieve modern afhaalpunt geworden is.

Zaakvoeder Stefaan Decadt zorgt er steeds voor om regelmatig alle machines, loodsen en transportmateriaal tijdig te vermoderniseren en een grote stock hout aan te houden om steeds up-to-date te blijven in deze snel veranderende houtwereld.

Openingsuren

Maandag tot vrijdag: 7.30 - 12u & 13.30 - 18u . • . Zaterdag: 8.30 - 12u . • . Zon- en feestdagen: gesloten